Legyünk együtt zöldek!

2018-08-06 11:51:04
A környezettudatosságra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, már kisgyerekkorban kialakul a természet szeretetének és védelmének szükséglete, vallják legminibb minifiókunk önkéntesei, Nagybajomban, akik e köré szervezték a vállalásukat.

Az ország legminibb minifiókjában, a nagybajomi OTP-ben dolgozó önkénteseinknek fontos a környezettudatos életmód és azt vallják, hogy a természet szeretetének, védelmének magocskáit már érdemes a kisgyermekekben elültetni, hogy ebben a tudatban nőjenek fel és igényük legyen a szép, gondozott környezetre, a felelős életvezetésre, amelyet a Legyünk Zöldek című pályázati projektjükben meg is valósítottak!

Játékba ágyazott önkéntesség Mesevárban

A Happy Green csapat önkéntes vállalása két részből állt. Áprilisban a helyi Mesevár óvoda gyerkőceivel szerveztek közös tisztasági programot: egy kis gyalogtúrán összegyűjtötték a szemetet a környékükön, a munkát pedig környezettudatos játékok követték. Az oviba összesen 150 gyerek jár, közülük sokan hátrányos helyzetűek, akiknek nincs sok lehetőségük arra, hogy messzebbre kiránduljanak, nyaraljanak a szüleikkel, ezért a program második részeként júniusban nekik szerveztek kirándulást a pécsi állatkertbe. De még ne ugorjunk ennyire előre!

A hulladékmentesítésben nagyon lelkesek voltak az óvodás gyerkőcök: az ő korukban a gyerekek nagyon könnyen motiválhatók cselekvésre. Boldogan gyűjtötték az eldobált szemetet az árokpartokon és az utak mentén. Játékos feladatként élték meg, sőt, versenyeztek, hogy ki tud többet összegyűjteni. A környezettudatosságra nevelő feladatokban is örömmel részt vettek az óvodapedagógusokkal együtt. A szemétgyűjtéshez szükséges kellékek beszerzését szerencsére helyi cégek is támogatták, így sikerült szemeteszsákokat és kesztyűket is venni, sőt finom harapnivalóra, azaz pogácsára és aprósüteményre is futotta belőle a munkában megfáradt csemetéknek. Az óvoda alapítványa pedig a gyümölcsleveket és a játékos feladatok kellékeit biztosította – ez az igazi csapatmunka.

Kirándulás az állatok birodalmába

A közös tisztasági programról kisfilm is készült, amit később a helyi tévécsatorna is bemutatott. Így aztán az esemény híre gyorsan terjedt a településen: kis csapatunk sok helyről nagyon pozitív visszajelzéseket a megmozdulásról.

A munka második részében, június 20-án az önkénteseinknek az óvoda munkatársainak a segítségével 41 hátrányos helyzetű gyereket kirándulni is elvittek a pécsi állatkertbe. Út közben megálltak Szigetváron, a Szulejmán-emlékműnél, Pécsett pedig kisvasúttal közelítették meg az állatkertet, ami szintén nagy élményt jelentett a lurkóknak. Az állatkert minden lakójával is megismerkedtek, volt nagy öröm, sok nevetés és folyamatos, játékos tanulás az élővilágról. A gyerekek jégkrémet is kaptak, az uzsonnát pedig egy olyan gyorsétteremben fogyasztották el az állatkerti séta után, ami régóta közös nagy álmuk volt. A menüket az óvoda alapítványa fedezte.
Mindkét program nagy szeretetben és vidámságban zajlott, gyerekek és felnőttek egyaránt élvezték az együtt töltött hasznos időt és a szórakozást, így ne legyenek kétségeink: ennek a vállalásnak is folytatása következik!

A Happy Green csapat tagjai:

Bekéné Lutor Aliz fiókvezető
Damukos Anett számlavezető munkatárs
Verbuleczné Ruzsics Nikoletta befektetési munkatárs
Gaál Rita, Molnárné Cseh Erika, Farkas Tünde – a DDR FÉSZ csapata