Mindennapok MÁSként–Segítségnyújtás és élményszerzés sérült gyermekek részére


A projekt célja:

A testi és/vagy szellemi fogyatékkal világra jött gyermekek állapotukból adódóan leküzdhetetlen hátránnyal indulnak el az „Életbe”. Sajnos a mai magyar társadalom sem maradéktalanul elfogadó a fogyatékkal élőkkel szemben. A Sztehlo Gábor Fogyatékos Személyek Otthona jelenleg 20 gyermeket és fiatal felnőttet lát el, akik állapotukból adódóan különleges és állandó ellátást igényelnek.

Napjaikat többnyire az intézmény falai között töltik, mert testi fogyatékuk esetenként olyan súlyos mértékű, hogy az önálló mozgásra képtelenek, sok esetben a kerekes székekben is csak stabil rögzítéssel tudnak rövid ideig megmaradni. Mindezek ellenére az intézmény gondozói lehetőség szerint minden nap kiviszik a gyerekeket az udvarra annak érdekében, hogy friss levegőt szívjanak és érzékeljenek minél többet a világból. Ezt jelenleg több dolog is nehezíti; az intézmény udvarán lévő fákba darazsak költöztek, mely veszélyes mindenkire nézve. Ezt szeretnénk megoldani, az egyik csapattagunk párja vállalta az udvar darázsmentesítését.

A Sztehlo Gábor Fogyatékos Személyek Otthonában olyan elhivatott személyek – ápolók, gondozók, vezetők – dolgoznak, akik számára ez nem csak egy munka. Idejük minden percében kiemelt figyelmet fordítanak az ott lakó gyermekek méltóságának megőrzésére. Teszik ezt a világ legtermészetesebb dolgaként úgy, hogy közben mosolyogva, vidáman kommunikálnak mindannyiukkal. Igyekeznek számukra élményt nyújtani, ezért gyakorta főznek velük a szabadban annak érdekében, hogy egy-egy nap különlegessé válhasson. Lehetőségeikhez mérten fogadnak énekeseket, mert minden gyermek rendkívül kedveli a zenét és az élő énekhangot. Ezért gondoltuk, hogy a jelenleg rendezetlen és nehézkesen használható udvart az ott lévő törmelékektől megtisztítjuk, melyben segítségünkre lesz az intézmény is. Jelenleg a kerítés teljes belátást enged az udvarra, kitéve ezzel a gyerekeket a kíváncsi szemeknek. Ezen körülményekre való tekintettel, a külvilág zajától megóvva sövénykerítés telepítését tervezzük. Ehhez szakértő segítségül a Szivárvány Kertészet fogyatékkal élő kertészeit hívtuk, akik már a korábbi projektünket is támogatták és örömmel fogadták a felkérésünket. Őket azzal tudjuk támogatni, hogy a pályázati összeg egy részét náluk költjük el.

Terveink között szerepel egy biztonságos és praktikus tűzrakó hely építése, így biztosítva a bográcsozásokat a jövőben. Reményeink szerint kapunk külső szponzori segítséget, így amennyiben okosan gazdálkodunk, akár kerti padokat is tudunk beállítani az udvarra. Az így kialakított, rendezett udvaron már nyugodt szívvel fogadhatja az intézmény kis lakói hozzátartozóikat.

A csapatunk egyik muzikálisabb része a kivitelezési munkálatokkal egy időben felavatja a tűzrakó helyet egy bográcsos egytál étel elkészítésével, jó hangulatban, élő hangszeres zene kíséretében, élményt nyújtva ezzel a gyermekeknek. A program keretében elindult egy kezdeményezés háztartási kisgépek gyűjtésére, melyekkel az intézmény tagintézeteit szeretnénk támogatni.

A megpályázott összeg felhasználásának célja:

Első sorban fő célunk a kert megtisztítása és darazsak irtása valamint az udvart körbevevő kerítés sövénnyel való körbeültetése. További célunk tűzrakó hely megépítése és amennyiben lesz rá lehetőségünk, kerti padok beszerzése és telepítése.

Csapatunk:

TÉO – Ti Értetek Ott vagyunk!

Csapatunk tagjai a Contact Center dolgozói - már több, mint 100 fő - közös igényünk az önkéntes segítségnyújtás. Természetesen nem mindenki vesz részt minden programon, de mindig vagyunk annyian, hogy az éppen aktuális projekt sikeresen megvalósulhasson, legyen az festés, barkácsolás, bábozás vagy valamilyen gyűjtő vagy szociális, edukációs tevékenység. A projektjeinket mindig egy csapattag hozza, aki vagy a szervezethez vagy a projekt témájához vagy az érintettek személyeihez kötődik.

Két év alatt iskolákat, óvodát, kórházat újítottunk fel, ahol báboztunk is, rendszeresen adunk vért és végzünk gyűjtéseket rászorulók segítésére. Sok intézménnyel vagyunk folyamatos kapcsolatban és szerencsére több támogatónk is van: több nagyáruház és számos kisvállalkozó.

Hisszük, hogy projektjeink öngerjesztő folyamatok, melyeket ha jól átgondoltan indítunk el, mindig nagyobbá, többé növik ki magukat, mint amit megálmodtunk. Mindenhol ott vagyunk és mindig folytatjuk!